BEHANDLING AV ATOPISK EKSEM

Årsakene til atopisk eksem er først og fremst at hudens naturlige barrierefunksjon er nedsatt, og at huden har redusert evne til å binde fukt. Hud med atopisk eksem er derfor svært ømfintlig for de fleste hudpleieprodukter beregnet på lokal påføring, selv vanlige rensekremer og fuktighetskremer. Man vet ikke helt hvorfor noen får atopisk eksem, men både arv og miljø ser ut til å spille inn.

Hos barn kalles tilstanden ofte for barneeksem, og reaksjonene sees ofte ved albue- og kneledd. Hos voksne forekommer atopisk eksem ofte i ansikt, hodebunn, nakke og på hender.

Hvordan behandle og forebygge atopisk eksem?

Ved mistanke om atopisk eksem skal man kontakte hudlege. Vanligvis behandles atopisk eksem med legemidler som skal dempe betennelsen i huden. Dette kombineres med ulike pleiende og mykgjørende kremer som gjør huden smidigere. Det kan være nødvendig å smøre huden flere ganger om dagen. Det er også viktig å unngå alt som kan irritere og tørke ut huden, for eksempel overdreven vasking i alt for varmt vann og bruk av såpe. Det tar som regel lang tid å bli kvitt eksem. Atopisk eksem kan ikke helbredes, men man kan forbedre hudens utseende ved hjelp av ulike hudpleiebehandlinger og legemidler. Ved å bruke de riktige hudpleieproduktene kan man også redusere behovet for legemidler.