BEHANDLING FOR PIGMENTERING

Effektive hudpleieprodukter mot pigmentflekker og hyperpigmentering. En kombinasjon av eksfolierende, cellefornyende og blekende ingredienser kan minimere mørke flekker forårsaket av soling, graviditet og hormonbehandling.

Hud som i en viss utstrekning har mørkere partier, flekker, fregner eller såkalte aldersflekker er rammet av det som gjerne kalles pigmentflekker.

Fregner, aldersflekker og misfarginger er som regel hverken smertefulle eller farlige, men de kan likevel gi kosmetiske plager. Alt dette er eksempler på "hyperpigmentering", som forårsakes av for høy produksjon av pigment (melanin) i huden. Huden din er hyperpigmentert hvis ansikt, bryst, skuldre eller hender har områder/flekker med en mørkere hudtone enn øvrig.

Vanlige årsaker til pigmentflekker

Graviditet og hormonbehandling, som f.eks. p-piller, er vanlige årsaker til hyperpigmentering. Her brukes vanligvis begrepene melasma og kloasma, som kommer av den karakteristiske symmetriske utbredelsen i ansiktet som ofte viser seg etter soleksponering. Melasma kan gradvis forsvinne av seg selv etter graviditet eller hormonbehandling, men vender gjerne tilbake så snart huden utsettes for sol igjen. Melasma forekommer hyppigere hos personer som har en mørkere hudtype fra før, det vil si hos personer som har et høyere pigmentinnhold i huden.
Den viktigste årsaken til hyperpigmentering er soleksponering. UV-stråling får kroppens pigmentceller til å danne pigment som en naturlig beskyttelse mot UV-strålingen. Intensiv og langvarig soling kan føre til overdrevet og flekkvis produksjon av pigment. Med alderen vises dette ofte som såkalte aldersflekker – mørkere flekker som er vanlige på områder som har vært utsatt for sol, for eksempel hendene. Misfarginger i huden kan også oppstå som følge av bruk av kosmetikk, parfyme og legemidler i kombinasjon med sol, eller skyldes arr, for eksempel etter akne.